KORE HAKKINDA GENEL BİLGİLER, 23.04.2019

Kore Yarımadası’nda yapılan arkeolojik çalışmalar, bölgenin ilk çağlardan bu yana meskun olduğunu göstermektedir. Kore’deki yaygın halk inanışına göre, ilk Kore devleti Çosun halkının lideri olduğuna inanılan Tangun tarafından MÖ 2333 yılında kurulmuştur.

Öte yandan, Türklerle Korelilerin ilişkisi Orta Asya’ya kadar uzanmaktadır. Göktürkler ile Korelilerin Goguryeo devleti, MS 6 ve 7. yüzyıllarda sadece aynı coğrafyada yanyana yaşamakla kalmamış, siyasi, ekonomi ve askeri alanlarda işbirliği tesis etmişlerdir. Orta Asya’ya uzanan köklü bağlar, Türkçe ve Korece’deki dilbilgisi benzerlikleri ve bazı ortak kelimelerde kendini göstermektedir.

Tarih boyunca çeşitli hanedanlıklar tarafından yönetilen Kore, bu süre içinde de bölgenin iki büyük devleti olan Çin ve Japonya'nın nüfuz mücadelelerine sahne olmuştur. 1904-1905 Rus-Japon savaşını Japonların kazanmasını takiben Kore bu ülkenin etkisi altına girmiş, 1910 yılında da Japonya tarafından ilhak edilmiştir.

İkinci Dünya Savaşı'nın Japonya’nın yenilgisiyle sona ermesiyle birlikte 35 yıl süren işgal dönemi biten Kore'de 1948 yılında yapılan seçimler sonucu Kore Cumhuriyeti kurulmuş, 38. paralelin kuzeyinde SSCB denetimi altındaki bölgede de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ilan edilmiştir.

K. Kore'nin 25 Haziran 1950'de Güney'e saldırmasıyla Kore Savaşı başlamış, SSCB’nin desteğinin yanı sıra, ÇHC K.Kore'nin yanında yer alırken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 devlet BM kararları doğrultusunda Kore Cumhuriyeti’nin yanında yer almıştır. 3 milyon Korelinin hayatını kaybettiği savaşa ülkemiz de 15 bin askerle katılmış ve 1.005 şehit vermiştir.

Üç yıl süren savaş 1953'de Panmunjom'da imzalanan Ateşkes Anlaşması’yla sona ermiştir. Sözkonusu Ateşkes Anlaşması halen yürürlüktedir. Barış Anlaşması imzalanmadığından, Kore Savaşı teknik olarak devam etmektedir.

G. Kore 51,1 milyonluk homojen bir nüfus yapısına sahiptir. Düşük doğum oranı ve yaşlanma nüfusun azalmasına neden olmakta ve önemli bir sorun teşkil etmektedir. Kore İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre, 2018 yılındaki doğum sayısı 466,392 olmuştur. İstatistikler Korelilerin özellikle hayat pahalılığı nedeniyle bebek yapmayı ertelediklerine işaret etmektedir. Kore’deki doğum oranı son yıllarda Hükümetin gösterdiği çabalara rağmen %1.05’e gerilemiş olup, ülkenin mevcut nüfus düzeyini koruyabilmesi için oranın asgari %2.1 olması gerekmektedir.

Ülkede yaşayan toplam yabancı sayısı 2018 yılında1,246,626’a ulaşmıştır. Ağırlıklı olarak Seul ve çevresinde yaşayan yabancıların büyük çoğunluğunu Asyalılar oluşturmaktadır. Ülkedeki en büyük yabancı topluluğunu 553,095 kişiliyle Çinliler teşkil etmektedir. ÇHC vatandaşları içinde yaklaşık 345,318 kadar etnik Kore kökenli bulunmaktadır.

G. Kore'de başkanlık sistemi uygulanmaktadır. Cumhurbaşkanı beş yıllık bir dönem için halk tarafından seçilmektedir. Cumhurbaşkanı aynı zamanda yürütmenin de başı olup, Başbakan ve Bakanların yanı sıra, yürütme ile ilgili üst düzey görevlilerin atamalarını yapar. Genel seçimler dört yılda bir yapılır. Meclisteki sandalye sayısı 300'dür. Milletvekillerinden 54’ü nispi temsil sistemiyle belirlenir.13 Nisan 2016 tarihinde yapılan son genel seçimlerde, Saenuri Partisi 122 milletvekili elde ederken, muhalefetteki Demokratik Parti (Minjoo) 123 milletvekilliği alarak birinci parti konumuna yükselmiş, Halk Partisi ise 38 milletvekilliği elde ederek parlamentoda grup kurma sayısını yakalayan üçüncü parti olmuştur. Sözkonusu üç büyük partinin dışında Adalet Partisi 6 milletvekilliği kazanmış, ayrıca 7'si Saenuri'den istifa edenler olmak üzere 11 bağımsız aday parlamentoya seçilmiştir.

2012 yılında Cumhurbaşkanlığına seçilen Park Geun-hye'nin Choi Soon-sil skandalıyla bağlantısı nedeniyle Ulusal Meclis tarafından görevden alınmasının ardından, G. Kore'de 9 Mayıs 2017 tarihinde erken Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştır. Demokratik Parti'nin adayı Moon Jae-in oyların % 41,1'ini alarak G. Kore'nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Para Birimi : Kore Wonu

Döviz Kuru : 1 ABD Doları = 1115,470 Kore Wonu (2018 Aralık ayı itibariyle)

Kişi Başına Milli Gelir:32.774 ABD Doları

Büyüme Hızı : % 2,7

İşsizlik Oranı: % 3,4

Enflasyon Oranı : % 1,3

Dış Ticaret Verileri

İhracat : 605,1 milyar ABD Doları

İthalat : 535,1 milyar ABD Doları

Başlıca İhracat Kalemleri :Elektronik cihazlar, mobil iletişim cihazları, elektrikli makine ve cihazlar, motorlu kara taşıtları, makine ve mekanik cihazlar, gemiler, mineral yakıtlar, optik alet ve cihazlar, plastikler ve mamulleri, demir ve çelik, organik kimyasallar.

Başlıca İthalat Kalemleri : Mineral yakıtlar, elektrikli makina ve cihazlar, makina ve mekanik cihazlar, demir ve çelik, optik alet ve cihazlar, organik kimyasallar, metal cevherleri, cüruf ve kül, plastikler ve mamulleri, bakır ve mamulleri, motorlu kara taşıtları.

Türkiye ile Dış Ticareti

2000 yılında 1,3 milyar Dolar olan ikili ticaret hacmimiz, Kore Uluslararası Ticaret Birliği’nin (KITA) verilerine göre 2018 Aralık ayı itibarıyla 6,34 milyar Dolar seviyesindedir. G. Kore’ye ihracatımız bu dönemde 923,3 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. İkili ticaretimizde G. Kore lehine büyük oranda bir dengesizlik mevcuttur.

Türkiye’nin Güney Kore’den Başlıca İthalatı: Cep telefonları, elektronik cihazlar, bilgisayar çipleri, LCD, LED ve OLED gösterge panelleri/ekranlar, motorlu taşıtlar, taşıt aksam ve parçaları, kazan, makine ve mekanik cihazlar, plastik mamulleri, gemiler, demir-çelik, optik alet ve cihazlar, demiryolu taşıtları ile aksam ve parçaları, kauçuk ve kauçuktan eşya ile dokumaya elverişli suni ve sentetik lifler.

Türkiye’nin Güney Kore’ye Başlıca İhracatı: Sıvılaştırılmış hidrokarbon gazı (lastik hammaddesi), taşıt aksamları, eczacılık ürünleri, elektrikli makine ve cihazlar, giyim eşyaları, bor ve diğer metal cevherleri, gıda maddeleri (fındık, deniz ürünleri, şekerlemeler, makarna, mevye suyu, baharatlar), dericilik ürünleri.

ÜLKE İÇİ ULAŞIM VE TRAFİK

Anayol altyapısı ve metro sistemi gelişmiş olmakla beraber, Seul’de 3 milyondan fazla kayıtlı arabanın bulunması ciddi bir trafik sorunu yaratmaktadır. Araç kiralamak için Kore ehliyeti veya uluslararası ehliyet ile pasaport ve kredi kartı gerekmektedir. Kiralama ücretleri, ortalama kalitede bir araba için günlük 90.000 Won, lüks araçlar için ise 200.000 Won civarındadır. Yabancı dil bilmedikleri için taksi şoförleriyle anlaşabilmek sorun olabilmektedir. Taksilerin bir kısmında ücretsiz çeviri (free interpretation) sistemi mevcuttur. Şoförün cep telefonu ile “free interpretation” servisi arandığında, şoförle yolcu arasında gidilecek yer konusunda çevirmenlik hizmeti verilmektedir. İki tür taksi vardır. Gri, beyaz ve sarı renkte olanların taksimetreleri ilk iki kilometre için 3000 Won ile açılmakta ve iki kilometreden sonra 142 metrede bir 100 Won ve ayrıca 35 saniyede bir 100 Won yazmaktadır. 00:00-04:00 saatleri arasında %20 zamlı gece tarifesi uygulanır. Deluxe olarak adlandırılan siyah renkli taksilerin taksimetreleri ise 5000 Won'la açılmakta ve üç kilometreden sonra 164 metrede bir 200 Won ve 39 saniyede bir 200 Won yazmaktadır. Gece tarifesi yoktur. Deluxe taksilerin içinde bulunan araç telefonlarından yararlanmak mümkündür.

İLETİŞİM

3G ve üstü özelliğe sahip olmayan cep telefonu cihazı ve hatların G. Kore’de kullanımı mümkün değildir. Bu yüzden cep telefonu ve hat kiralamak gerekebilir.

KORE YEMEKLERİ

Kore yemekleri besleyici, vitamini bol ve genelde düşük kalorilidir. Dünyaca ünlü Kore mutfağında öne çıkan tatların başında bol sarımsak ve kırmızı biber gelmektedir. Ayrıca, lezzeti artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de kullanılmaktadır. Korelilerin geleneğinde yemekleri arka arkaya servis etmek yoktur. Tüm yemekler aynı anda masaya konur. Yemek sonrası tatlı olarak pirinçten yapılan bazı tatlılar (rice cake) ve taze meyve yenir. Ana yemek genellikle çorba, pilav ve “kimchi” (turşu) ile tamamlanır. “Kimchi”, Kore'ye özgü geleneksel turşunun adıdır. Kore mutfağında çok önemli bir yeri vardır. Temelde Kore lahanası ve turpla yapılır. 187 farklı yöresel çeşidi vardır. Ulusal yemek olarak görülen Kimchi için ülkede festivaller de düzenlenmektedir. Kore'ye ilk defa Goryeo hanedanlığı zamanında gelen “yeşil çay”, ülkenin en çok tercih edilen geleneksel içeceğidir. Rahatlatıcı özellikleri sebebiyle meditasyonun da vazgeçilmez bir parçasıdır. Koreliler için çay içmek yalnızca bir zevk değil, aynı zamanda yaşam tarzlarına yerleşmiş köklü bir gelenektir. Koreliler için çayın hazırlanması, servis edilmesi ve içilmesi adeta bir seremoni haline gelmiştir ve bu merasime "Dado" denmektedir. Geleneklere göre çay demlendikten sonra bardaklara fazla doldurulmamalıdır. Her bardağa az miktarda konmalı ve bittikçe servis eden kişi bardakları tekrar doldurmalıdır. Çayın tadı ve rengi durdukça güzelleşmektedir.

SEUL’DE TURİSTİK MEKANLAR

Kore’de UNESCO tarafından seçilmiş dünya mirası siteleri ve muhafaza edilen tarihi yapılar bulunmaktadır. Eski tapınaklar ve saraylar turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Kore'deki tarihi ve turistik yerler hakkında aşağıda kayıtlı internet sitesinden bilgi temin edilebilir:

http://www.visitkorea.or.kr/

Seul'ün ortasından akan Han nehri şehri ikiye bölmektedir. Nehir üzerinde yaklaşık 33 köprü bulunmaktadır. Şehrin sonradan imar edilen güney kesimi daha gelişmiş ve moderndir, geniş caddeler ve yüksek binalardan oluşmaktadır. Ancak, şehir merkezi, resmi daireler, büyükelçilik ve konutların büyük bir bölümü ile yabancıların daha yoğun olarak yaşadığı yerler genellikle şehrin daha eski olan kuzey yakasındadır. Şehir genel olarak oldukça güvenlidir.

SEUL'DE ALIŞVERİŞ

Koreliler için alışverişte pazarlık yapmak adeta bir gelenek halini almıştır.Tüm Kore’de olduğu gibi Seul’de de geniş alışveriş imkanı bulunmaktadır. Çok sayıda alışveriş merkezinin yanı sıra, açık pazar yerleri de bu amaçla tercih edilebilir. Özellikle Namdaemun ve Dongdaemun’daki açık pazar yerleri dikkati çekmektedir. Namdaemun pazarında binden fazla dükkan, açık tezgah, sokak satıcısı ve restoran bulunmaktadır. Her türlü hediyelik eşya, deri ürünü, giysi, çanta, bavul, takı ve akla gelebilecek diğer ürünleri bulmak mümkündür. Manifaturacıların ve toptancıların buluştuğu Dongdaemun pazarından da uygun fiyatlarla ipek ve ipek ürünleri ile kıyafet, çanta ve ayakkabı satın almak mümkündür. Myeong-dong da gezilecek mekanların başında gelmektedir. Şehrin alışveriş merkezi denilebilecek, ışıklı tabelalarla dolu sokaklardan oluşan Myeong-dong’da özellikle akşam altı sıralarında kurulan sokak tezgahları ilginç bir görünüm oluşturmaktadır. Insa-dong semti, turistler için diğer bir cazibe noktasıdır. Seul'un eğlence ve alışveriş merkezi olan Itaewon caddesi de görülmesi gereken mekanların başında yer alır. Itaewon’dan da uygun fiyatlara birçok şeyi satın almak mümkündür. Han nehrinin güneyinde yeralan Apgujeong-dong şehrin en zengin semti olmasının yanı sıra, moda merkezi konumundadır. Burada en kaliteli yerli ve ithal ürünleri bulmak mümkündür. Seul şehir merkezinde yeralan COEX, “COEX Kongre Merkezi” ile “Dünya Ticaret Kulesi”ni Samseong metro istasyonuna bağlayan 85,000 metrekareye yayılmış bir alışveriş, kültür, eğitim ve eğlence kompleksidir. Seul'un ortasından geçen Han nehrinde gemi ile seyahat etmek de Seul'de yapılabilecek faaliyetlerden biridir. Gemiler başlıca dört limana uğramaktadır: Yeouido, Jamsil, Ttukseom, Yan.

GÜNLÜK YAŞAM

Korelilerin çoğu ortak soy isimlerine sahiptir. Kim (Korelilerin yaklaşık %21’i), Lee ya da Ree (%14), Park (%8), Cheong, Chang, Han ve Lim Kore’nin önde gelen soyadlarıdır. Bir Korelinin ismi, çoğunlukla tek heceli olan soyadı ve genellikle iki heceli olan isimden oluşur. Önce soy isim söylenir. Koreli kadın evlenince kocasının soyadını almaz, fakat çocuklar babasının soyadını alır. Kartvizit teatisi çok yaygın bir uygulamadır. Kartvizitlerin iki elle tutularak muhatabına verilmesi bir saygı işaretidir. Yerel halk genellikle İngilizce bilmemektedir. Dolayısıyla anlaşmak her zaman kolay ve mümkün olmamaktadır.

Bununla birlikte, yabancıların daha sık gittikleri bazı bölgelerdeki esnaf, alışveriş için yeterli düzeyde İngilizceyi konuşabilmekte ve bu bölgelerde iletişim nispeten daha rahat olmaktadır. Kore halkı, Kore Savaşı’na katılmış olmamızın da etkisiyle Türklere karşı güçlü dostluk ile bağlıdır. 2002 yılındaki Dünya Kupası’nda Türkiye ile Kore arasında oynanan maç halen hatırlanan bir dostluk festivaline dönüşmüştür.

KORE BAYRAĞI

Kore bayrağı Korece’de “Tegukgi" olarak adlandırılır. Felsefedeki Yin ve Yang prensiplerini sembolize eder. Kore bayrağının ortasındaki daire iki eşit parçaya ayrılmıştır. Üstteki kırmızı bölüm yang’ın proaktif kozmik gücünü temsil eder. Alttaki mavi bölüm ise, yin’in hassas kozmik gücünü simgeler. İki güç sürekli gelişim, denge ve harmoninin birlikteliğini gösterir. Arka beyaz fon ise ışık, saflık ve Korelilerin barışa olan yatkınlığını simgeler. Dairenin dört köşesi dört simge ile çevrilmiştir. Bunlar da cenneti, dünyayı, suyu ve ateşi simgeler.

KORECE

Kore resmi dili Korece'dir. Ülkenin nüfusu homojen bir yapı gösterdiği için tüm Kore halkı Korece konuşmaktadır. Değişik şiveleri bulunmakla birlikte, Jeju-do bölgesi şivesinin dışında, bu şiveler insanların birbirleriyle anlaşmasına engel olmayacak ölçüde benzerdir. Dinsel ve etnolojik araştırmalar, Korece’nin Ural-Altay dil ailesinden olduğunu ortaya koymuştur. Bu ailenin içinde Türkçe, Macarca, Fince, Moğolca, Tunguzca ve Japonca bulunmaktadır. Kore alfabesi (Hangeul) 15. yy. da Kral Büyük Sejong'un desteğiyle oluşturulmuştur. Bunun öncesinde nüfusun çok az bir kısmı Çin harflerini (karakterlerini) öğrenebiliyordu. Hangeul alfabesinde 10 ünlü ve 14 ünsüz bulunmaktadır. Türkçe gibi heceleme sistemi esastır. UNESCO her yıl Hangeul’ın mucitinin anısına 'Kral Sejong Edebiyat Ödülü' vermektedir.

İlk ve orta dereceli okullarda, liselerde ve üniversitelerde İngilizce eğitimi verilmektedir. Gençler genellikle İngilizce konuşabilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde başta Amerikalılar olmak üzere yabancıların yaşaması nedeniyle bu bölgelerdeki Koreli çalışanlar ve esnaf ile basit düzeyde İngilizce iletişim kurulabilmektedir.

HANBOK

“Hanbok”,Kore halkının geleneksel giysisine verilen addır. Erkekler “jeogari” isimli Kore ceketi ve “baji” isimli pantolon giyerler. Kadınlar da “jeogari”yi “chima”isimli etekle giyerler. Günümüzde hanbok, düğün, Ay Yeni Yıl Günü veya Chuseok Şükran Günü gibi özel kutlama günlerinde giyilmektedir.

Atatürk

Pazartesi - Pazar

09:00 - 12:30 / 13:30 - 17:00

Büyükelçiliğimizin çalışma saatleri: 09.00 – 12.30 (Sabah) 12.30 - 13.30 (Öğle arası) 13.30 – 17.00 (Öğleden sonra)
23.01.2023 24.01.2023 Ay Yeni Yıl Tatili
1.03.2023 1.03.2023 Bağımısızlık Hareketi Günü
21.04.2023 21.04.2023 Ramazan Bayramı
5.05.2023 5.05.2023 Çocuklar Günü
27.05.2023 27.05.2023 Buda'nın Doğum Günü
6.06.2023 6.06.2023 Anma Günü
28.06.2023 28.06.2023 Kurban Bayramı
15.08.2023 15.08.2023 Bağımsızlık Günü
28.09.2023 30.09.2023 Chuseok
3.10.2023 3.10.2023 Milli Kuruluş Günü
9.10.2023 9.10.2023 Kore Dili Günü
29.10.2023 29.10.2023 Cumhuriyet Bayramı
25.12.2023 25.12.2023 Noel Tatili